maandag 11 maart 2013

Fietsen op Kamenjak

Op het Kroatische Schiereiland Istrië doet men de laatste jaren heel veel aan het fietstoerisme. Er worden paden opgeknapt en nieuwe paden aangelegd. Er zijn steeds meer fietskaarten die u bij de lokale agenschappen kunt verkrijgen. Zo kent de omgeving van het prachtige Rovinj 5 veelzijdige routes, variërend van 27 tot 61 km.

Rovinj
 Huurt u een vakantiehuis en gaat u met de auto dan is het een prima idee om de fietsen mee te nemen, maar er zijn ter plaatse mogelijkheden om fietsen te huren (Rovinj, Porec, Pula, Medulin en Vrsar). Een kleine waarschuwing is overigens wel op z'n plaats. Kroatië is geen Nederland. Er zijn volop fietspaden, maar dat betekent niet dat er overal een fietspad is. Wilt u vanuit uw vakantiehuis wegfietsen, houdt u er dan rekening mee dat u wellicht stukken over de "autobaan" moet fietsen. Verder is het glooiend terrein en zijn de paden bij lange na niet allemaal verhard. Stoer fietsen dus.
En dat geldt zeker ook voor  fietsen op Kamenjak, het schiereiland van het schiereiland Istrië. Helemaal onder in de punt, ten zuiden nog van Pula en Medulin ligt een prachtig natuurgebied (nationaal park) bestaande uit een schiereiland met diverse eilandjes eromheen. In het dorpje voor de toegangspoort (Premantura) huurt u een mountainbike (kom in het hoogseizoen niet te laat op de dag..), ook kindermodellen voorhanden. Zorg voor een rugzakje met zwemspullen (indien plek, snorkelspullen!), drinken en proviand. Over de "dirt" roads is het goed fietsen (onze dochter van 7 had er echter nog wel wat moeite mee: "dat was het zwaarste dat ik ooit heb gedaan..."). De beloning volgt in vorm van de mooiste azuurblauwe baaien en baaitjes van Istrië.

Op niet gezette tijden kan je in de drukkere baaien drinken, ijsjes en eventueel snacks verkrijgen. Heel erg leuk met kinderen is de educatieve dinosaur trail (wandelen met Grako), die leidt naar heuze dinosaurus voetstappen op de rotsen van weer een baai met magnifiek uitzicht.


Midden in het hoogseizoen vonden wij het enige nadeel dat er toch wel erg veel auto's in het park waren. Gelukkig genoeg baaien om het stof er weer af te spoelen!

Dus gaat u fietsen op Istrië, ruim dan een dagje in voor Kamenjak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten