dinsdag 29 april 2014

Ik ga op vakantie en ik neem mee.....

Aankomende week staat hier onze voorjaarsvakantie voor de deur. We gaan met mijn gezin, ouders, schoonouders en schoonfamilie richting Vlaanderen en Noord Frankrijk, om het één en ander te ontdekken over WOI. Oorlogstoerisme heet dat blijkbaar. Raar woord, oorlogstoerisme. Kunnen we niet iets verzinnen als historisch toerisme of geschiedenisvakanties? Maar dat terzijde. Ik wil het eigenlijk even hebben over de voorbereiding van de vakantie en wat mee te nemen. Samen met alles wat je nog moet doen vóóór je überhaupt op vakantie kunt, zorgt dat voor de meeste vakantiestress.... 

En daarin is iedereen anders. Sommigen maken zich nergens druk over en zijn tevreden en relax als de reispapieren, het paspoort en de creditcard klaarliggen. Zo gingen mijn man en ik naar de Carribean op huwelijksreis en moesten 's morgens onze reistas nog pakken, terwijl we om 11 uur de trein moesten hebben in Brussel (dat ging, met dank aan schoonzus, dan ook maar net goed...). Maar wat heeft een mens in de Carribean nou ook nodig behalve een bikini? Mijn moeder zou er de zenuwen van krijgen, want ik weet zeker dat bij haar de koffer al lang naast haar bed staat, al gaan we pas over een week op pad. Iedere dag gaat daar weer iets bij-in.

Als je met (kleine) kinderen reist is het een beetje lastiger, huur je een vakantiehuis wordt het wat huishoudelijker. Raar maar waar, ga je wat korter op vakantie naar een vakantiehuis, zoals een weekend of een midweek,  dan is het handiger om wat beter voorbereid te zijn en wat meer van huis mee te nemen (zodat je niet al weer een halve dag kwijt bent aan het doen van boodschappen...).
Mijn schoonmoeder vroeg me om een basis lijstje:

Algemeen:
-Reispapieren (check enkele dagen van te voren of je alles hebt en of het ook klopt! Moet je nog een afspraak maken voor de sleutelontvangst ter plaatse?)
-geldig paspoort, identiteitskaart, visa, etc. (ook voor de kinderen!) (check geldigheid data, landen, etc.)
-Creditkaart, pinpas (zorg voor minimaal 2 betaalmiddelen en bewaar deze gescheiden! (handig bij diefstal)
- Verzekeringpapieren/pasjes (reisverzekering, ziektekosten)
- Autovakantie: rijbewijs en autopapieren (denk aan vignetten, veiligheidshesjes, alcoholtesters en andere voorwaarden per land!) Bij autohuur: Tenminste Rijbewijs en CreditCard!


Persoonlijk? Tja ieder mens is anders...en het ligt er natuurlijk nogal aan waar je heengaat. Denk aan  lenzen + vloeistof (in buitenland vaak duur!!), bril, zonnebril, medicijnen, telefoon, camera, opladers, batterijen, reisgids, boek, zonnebrand, muggenstift...... bikini of thermo-ondergoed?

Vakantiehuis:
-Bedlinnen (Indien niet gehuurd)
-Badlinnen (indien niet gehuurd) In ieder geval bad/strandhanddoeken meenemen!
-Keukenlinnen (Indien niet gehuurd)
Verbanddoos, toiletpapier, waslijn/knijpers, waspoeder, kaarsen/waxinelichtjes, plastic zakjes, lucifers/aansteker, punaises, plakband, vuilniszakken, folie, afwasblokjes/afwasmiddel, spelletjes, pen/potloden/stiften, papier, CD's, DVD's. Eventueel kaasschaaf, kurkentrekker en een goed vleesmes..
1e Basis Keuken: Koffie, filters (of senseo), suiker, thee, koffiemelk, sap/fris, koekjes.
Verder is het handig de ontbijtspullen mee te nemen (zeker voor een weekendje...) en eventueel een eerste maaltijd. Bier, wijn, chips en nootjes voor de 1e avond is ook altijd fijn. Verder  kruiden, dressing, sausen. Geen enkel land heeft een zo'n groot assortiment met voorbereid eten in de supermarkt als Nederland. Wil je "makkelijk" koken dan kan het meenemen van kant en klare kruidenmixen en een paar pakken Knor (of Maggi of..) maaltijden best handig zijn.


Een volgende keer zal ik je jullie mijn boodschappenlijstje voor een weekendje weg met 30 personen eens voorschotelen!! Overigens kun  je een heleboel vakantiestress voorkomen, niet alleen door goed voorbereid op pad te gaan, maar ook door je vakantie te boeken bij een betrouwbare partner, www.outvakantiehuizen.nl!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten