zondag 23 november 2014

Belgische Ardennen: De Maasvallei, deel I

Bij de Belgische Ardennen denken de meeste Nederlanders niet verder dan Spa, Stavelot, Franchochamps en misschien Malmedy, Durbuy of La Roche. Als doorgewinterde Ardennen specialist vind ik dat bijzonder jammer. Want alhoewel Stavelot herinneringen oproept en ik Durbuy nog steeds bijzonder charmant vind, zijn er, misschien minder bekende, maar zeker zo interessante regio's in de Belgische Ardennen waar ik mijn hart al lang geleden aan kwijt geraakt ben.. Vandaag een stukje Maasvallei.

De Maas? Stroomt de Maas door de Ardennen? Ja, en dat doet ie gracieus, vooral in de provincie Namen. Net onder Dinant komt  de Maas, of, zoals ze hier zeggen la Meuse, België binnen. Als de Maas België binnen komt heeft ie net een werkelijk sprookjesachtig tochtje gemaakt door een compleet vergeten stukje Frankrijk. Voor diegene die van stilte, weelderige natuur en verlatenheid houden, maak dan eens een lange wandeling ten zuiden van Givet, aan de oostkant van de rivier. Rij die kant uit via de N96, een prachtige route die de Maas blijft volgen.
Maar terug naar België. Het stukje tussen Dinant en Namen is het meest interessant. Net ten zuiden van Dinant, ter hoogte van Anseremme stroomt de Lesse de Maas in. Nogal wat actieve Outdoor dagen beginnen in Anseremme, alhoewel het op mooie dagen file kanoën alhier mij niet echt kan bekoren... Op weg naar Dinant rijdt u dwars door de rots van Bayard die ook vanaf de Maas prima te bewonderen is.  Dinant zelf is een sympathiek toeristisch stadje waar het prima tafelen is en vanwaaruit u een rondvaart maakt over de Maas, naar bijv. Namen. Letterlijk boven de stad, op de rots, ligt de Citadel met een museum over de verdedigingswerken van de stad. De weg ernaartoe, middels de trappen (meer dan 400!) of de kabelbaan en het belonende uitzicht zijn ansich al de moeite waard! Dinant is ook de stad van de saxofoon, omdat Adolphe Sax hier werd geboren. Het huis van Sax biedt een interactief museum, dat niet alleen voor saxofoon muzikanten interessant is. Als je foto's  van Dinant ziet dan staat er meestal de Onze Lieve Vrouwekerk op, zonder meer uw bezoek waard! Net buiten Dinant ligt Leffe (ja dat klinkt bekend!) van het Leffe abdijbier. Het Maison du Leffe is een museum gevestigd in het gerenoveerde kapucijnenklooster. Tenslotte zijn er nog de grotten La Merveilleuse, niet de grootste, maar misschien wel de mooiste van België. Trek er toch even een uurtje voor uit!

In deel II gaan we stroomafwaarts naar de Vallei van Molignee aan de westoever van de Maas en natuurlijk Namen.

Geinteresseerd? Deze vakantiehuizen vindt u in de regio!
8 persoons vakantiehuis ten zuiden van Dinant
Vakantiepark hoog boven de Maas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten