zondag 4 januari 2015

Belgische Ardennen: De Maasvallei II

De Belgische Ardennen, dat zijn de eerste bergen voor de Hollander en om daar nog een verschil in te maken gaat voor velen  wat ver. Als ik vraag waar in de Ardennen bent u geweest dan hebben velen amper een idee. Houffalize of zoiets? Ondertussen doorkruis ik de Ardennen alweer tientallen jaren en dan vind je het jammer dat velen bij de Hoge Venen,  het Ourdal of  de vallei van de Semois met hun ogen beginnen te knipperen. De Belgische Ardennen dat is toch iets met Spa en het circuit van Francochamps?  Soms word ik een beetje te enthousiast en dan heb je aan één blog over de Maasvallei (vallée de la meuse) niet genoeg....


 In mijn laatste blog kwam de Maas vanuit Frankrijk via Anseremme naar Dinant en daar was ik een beetje blijven steken...
Natuurlijk kun je per boot van Dinant naar Namen en dat is een mooi tochtje. maar dan mist u wel veel moois aan weerszijden van de rivier. Aan de oostkant van de rivier vindt u in de Bocqvallei de brouwerij du Bocq, die al bestaat vanaf 1858. U krijgt er een rondleiding en natuurlijk moet u er even een biertje proeven (o.a. Deugniet,  Gauloise, St Benoit). Aan dezelfde zijde ligt vlak bij de rivier  het kasteel Spontin in Yvoir. Nog wat noordelijker aan het water ligt Godinne, een sympathiek dorp waar je ook kunt zweefvliegen (vanaf de rotsen) en kunt klimmen. als u langs de oostkant rijdt dan moet u eigenlijk ook even het binnenland in naar Crupet, dat met recht het mooiste dorp van Wallonië wordt genoemd.

Aan de westzijde van de Maas ligt de de vallei van de molignee, een heel mooi pittoresk stukje Ardennen met slingerweggetjes en sprookjesdorpjes. U vindt hier de ruïnes van Montaigles, de abdij van Maredsous (bier en kaas) en natuurlijk de mogelijkheid om te railbiken.

Nog wat verder noordwaarts de tuinen van Annevoie. Oeps, in m'n eerste blog het kasteel en de tuinen van Freyr vergeten! De tuinen van Freyr zijn  zeker zo mooi als die van Annevoie, maar liggen ten zuiden van Dinant!

En dan Namen, of Namur, zoals de Walen zeggen. De Citadel, de  Basiliek  en de Maas geven de stad cachet. Met de kids kunt u naar speeltuin/attractiepark Reine Fabiola.

Oja, voor de fietsliefhebbers, ook langs de Maas loopt een flink eind van Ravel routes, om te fietsen in de Ardennen zonder mountainbike (wel versnellingen!).

Een weekendje deze kant op? Dit vakantiehuis biedt ook nog eens een zwembad, bubbelbad en sauna. Dat wordt een top weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten