vrijdag 1 mei 2015

Noord Italie, van Venetië tot Trieste

Met onze vakantiehuis nieuwsbrieven proberen wij u regelmatig een inkijkje te geven in "nieuwe" vakantieregio's. Maar ons probleem is altijd dat wij van het ene vakantiepark naar het volgende vakantiehuis onderweg zijn. Natuurlijk houden we ogen en oren open, maar het is leuk om eens een enthousiast vakantieverslag te krijgen van iemand die het niet alleen heeft gezien, maar ook bezocht!
Friuli in Noord Italië is the place to be! Friuli? Daar komt u door op weg naar Kroatië.. en dan te bedenken dat de kust hier net zo mooi is als in Kroatië... Van Venetië via Grado tot aan Triest met de Dolomieten in het achterland. Zonde om zondermeer doorheen te rijden!
Een redelijk onbekend gebied vol met pareltjes bevindt zich tussen Venetië en de Dolomieten: Friuly. Een ongelofelijke rijkdom aan cultuur  echter zonder het massale toerisme van Venetië of Florence.
Buiten de grote steden als Trieste, Treviste, Venetie en het nabij gelegen Verona, die allemaal zeer de moeite waard zijn van een bezoek, zijn Maniago, Pordenone, Spilimbergo, Aquileia, Pradis, Udine, San Daniele en Grado de kleinere maar zeker niet mindere pareltjes.
Een auto is zeker nodig om in een vakantie de mooie bezienswaardigheden te bezoeken, en wellicht is een verblijf op 2 of 3 verschillende locaties een mooie in verband met de afstanden. OUT! vakantiehuizen biedt een drietal vakantieparken op verschillende punten aan de kust (Venetië, Grado, Triest). In het voor- en naseizoen kunt u uw accommodatie eventueel ook voor enkele dagen huren.

Maniago is een klein stadje dat ooit bloeide vanuit de messenindustrie, en waar een museum te bezichtigen is. Het was voor ons mogelijk een messenslijper op hoog niveau aan het werk te zien. Vanuit Maniago kun je heerlijk in de bergen wandelen. Uitkijkend op de droge rivier met schitterende brug en stuwmeer.
C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0207.jpg
San Danielle, waar een bezichtiging en zeker een lunch van en met de beroemde “San Danielle” ham een must is, kent ook een, van buitenaf gezien klein kerkje, waar je totaal verrast wordt bij het naar binnen gaan: zeer goed bewaard gebleven fresco´s van vele eeuwen geleden.
C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0285.jpg

Udine is zeer aangenaam om op het grote plein wat te drinken, en om te winkelen. Udine heeft meerdere zeer oude gebouwen en kerken met beeldschoon interieur.
In Pordenone vind je de venetiaanse gotiek terug. Maar daarnaast moet u koffie gedronken hebben onder de arcades. Kies hierbij vooral ook een van hun heerlijke chocolade lekkernijen. Ook hier is de Italiaanse sfeer duidelijk te proeven.
Mozaieken zijn vanaf 300 na C. al te vinden in Italie. De grote universiteit ( een kunstopleiding van 3 jaar) bevindt zich in Spilimbergo en is daar ook te bezichtigen. Maar ook het kasteel en de Dome van Spilimbergo moet u binnenlopen.
C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0330.jpg C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0340.jpg 
Maar vergeet in Spilimbergo niet het allerlekkerste ijs van deze regio te proeven.
Op weg naar Grado komt u langs Palmanova. Palmanova is vanoudsher een vestingsstad waar u 3 verschillende wandelingen om het stadscentrum kunt wandelen. Met koffie of een Italiaanse wijn
op het stadsplein in de zon is het einde. C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0349.jpg
Grado ligt aan de zee. Grado heeft een strand en een geweldige binnenstad met een kerkje met mooie mozaïeken uit de 3e eeuw nC, en een wat nieuwere kerk. Links van de oude kerk bevindt zich een schitterend klein restaurant met linnen en tafelzilver op de tafels. De spagetti con vogolae is super met een prijs die zeer goed betaalbaar is. In Grado kunt u verblijven op het Vakantiepark Grado aan zee!
C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0353.jpgC:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0355.jpgC:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0364.jpg C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0361.jpg

C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0363.jpg
En dan Aquileia… De grote havenstad van oud Rome, met de Dome oorspronkelijk uit 300 nC, maar verscheidene keren is opgebouwd. Met mozaieken die een rondleiding behoeven. Daarnaast de opgravingen. Waar u via een 3 D op You tube kunt zien hoe het er ooit was.

C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0375.jpgC:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0378.jpgC:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0385.jpgC:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0386.jpg
C:\Users\Gon\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0395.jpg
Kortom, een vakantie vol cultuur voor in het voorjaar en najaar. Voor de levensgenieters onder ons. 
Nog twee vakantieparken in de regio: Vakantiepark nabij Triëst
Is er een vakantieregio die u goed kent en waarvan u vindt dat die wel wat meer in de belangstelling zou mogen staan? Stuurt u ons dan een reisverslag of een verhaal op info@outvakantiehuizen.nl. wij plaatsen het graag op een van onze blogs of zelfs op de website: www.outvakantiehuizen.nl. En natuurlijk hebben wij voor u dan een mooi klein kadootje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten